Tag: programari

Trau partit del Big Data

Vivim una era cada vegada més digital. Això implica que l’ús de la computació s’ha estès molt a tots els àmbits de la societat i això té un efecte col·lateral evident, l’acumulació de dades. Bases de dades de clients, estadístiques de vendes, de visites a la pàgina web, a les xarxes socials, etc. Tot això és el que es coneix com a Big Data. Llavors ens preguntem com podeu treure profit de totes eixes dades i d’altres a les quals tenim accés públic. Doncs existeixen un munt d’eines de codi obert que ens faran la vida més fàcil en aquesta tasca del que s’ha anomenat intel·ligència corporativa.

El llenguatge R

En primer lloc tenim el llenguatge de programació R. Un llenguatge dedicat a l’anàlisi estadística abastament usat arreu del món, inclús per grans corporacions com Twitter pel seves potents capacitat d’anàlisi i de representació gràfica. Al principi pot resultar un poc descoratjador degut a la pronunciada corba d’aprenentatge i a l’ús de la consola de comandaments. No obstant hi han interfícies gràfiques com rStudio que ens poden fer més fàcil el seu ús.

L’entorn de desenvolupament Shiny

Shiny és un entorn de codi obert per desenvolupar aplicacions web amb R. Permet que l’usuari pugui interactuar amb les dades i visualitzar la seva consulta a l’instant. A la galeria de Shiny teniu uns quants exemples del que podeu fer:  http://shiny.rstudio.com/gallery/. Aquesta eina és especialment interessant per a institucions públiques que es vulguin sumar a les bones pràctiques de l’open data.

Article publicat originalment a Josep | Tecnologia responsable


Provant Ubuntu Gnome

Per a bé o per a mal, des de fa anys dir Linux equival a dir Ubuntu. El sistema operatiu mantingut per Canonical s’ha fet amb una bona quota dins del mercat dels usuaris de Linux, deixant darrere altres distribucions com Fedora, Linux Mint, Debian, OpenSuse, Mandriva, Arch Linux, etc… Els meus inicis amb Linux fóren amb l’entorn d’escriptori Gnome, un entorn que no està recomanat per a principiants ja que necessita de certes intervencions de l’usuari per tindre’l funcionant correctament, però que és molt estimat per usuaris avançats per la seua robustesa i estabilitat (sobre tot Gnome Classic). Segurament moguts per eixa cerca per tindre un sistema 100% funcional “out of the box”, Ubuntu substituí Gnome per Unity com a entorn d’escriptori per defecte. No obstant això manté una variant anomenada Ubuntu Gnome que ofereix una experiència força interessant d’usuari. En la seua versió 14.10 ve muntada amb Gnome Shell 3.12, però se li pot instal·lar Gnome Shell 3.14, tal i com ells mateixos expliquen. La veritat és que m’he dut una molt grata sorpresa amb Gnome 3.14, fins al punt de que l’he convertit en el meu entorn d’escriptori principal. Això sí, per fer-lo funcional 100% he hagut d’instal·lar els drivers propietaris de la tarja de vídeo (Pitivi feia congelar-se el sistema) i he instal·lat uns quants complements (tasca molt fàcil i intuïtiva de fer des de https://extensions.gnome.org/). Si ho feu us trobareu amb un bug que fa que els complements es desinstal·len quan reinicieu l’ordinador. Per a solucionar-ho heu d’iniciar la sessió triant “System default”. Ara Gnome no només té una estètica molt integral i atractiva sinó que resulta molt pràctica d’usar.

Captura de pantalla de 2015-01-11 17:50:36

El meu entorn d’escriptori amb Gnome 3.14

  Molts estareu pensant que hi ha alternatives més purament Gnome, com ara Fedora o Debian. He de dir que he provat Fedora 21 i algunes de les aplicacions que més use no em funcionaven o tenien errors. Segurament és una de les conseqüències de la Ubuntudependència, però crec que Ubuntu Gnome és l’equilibri perfecte entre la facilitat d’ús d’Ubuntu i la potència i l’estètica de Gnome.

Article publicat originalment a Josep | Tecnologia responsable


ERPnext, el WordPress dels ERP?

ERP són les segles en anglès de Enterprise Resource Planning (Planificador de Recursos Empresarials). Qualsevol que haja posat les seues mans a sobre d’un ERP sap que no són precisament eines senzilles, ni de configurar ni de usar. Dins de l’univers del codi obert hi ha un projecte que porta molt de temps sent el referent, Odoo (abans conegut com a OpenERP). Si bé ha millorat molt en quant a usabilitat i facilitat de configuració, encara està molt lluny de poder ser implementat per un usuari mitjà. Fa uns dies, un article a la revista digital Open Source, em va cridar poderosament l’atenció pel seu titular: “Un ERP de codi obert per a ser autoadministrat“. És això possible? Algú ha arribat ja a eixe nivell de facilitat d’implentació i ús? I damunt amb un producte de codi obert? Encoratjat pel titular vaig continuar llegint i les paraules del seu creador encara em van acabar de convencer més:

“El que pretenem és fer el WordPress dels ERP”. Rushabh Mehta
Doncs bé. Vos presente ERPnext. Un ERP de codi obert basat en Python i MariaDB, i desenvolupat paral·lelament amb el seu propi entorn de desenvolupament anomenat Frappe. Això és el que jo portava temps buscant. Una eina tan fàcil d’instal·lar i d’usar que “qualsevol” se la pogués instal·lar. Noteu les cometes perquè si bé disposen de diverses maneres d’instal·lar l’eina, algunes d’elles tan fàcils com un script que automatitza totes les accions, encara és necessari tindre certs coneixements de comandaments al terminal i disposar d’un servidor amb accés al shell. Per tant, encara no és possible d’instal·lar d’una manera directa a qualsevol servidor compartit. Un dels punts forts és un disseny actual i al dia amb les tendències en disseny pla i la seua facilitat d’ús amb un escriptori on tenim totes les aplicacions i una sèrie de menús força intuïtius. A més a més està molt ben documentada i és totalment gratuïta ja que els seus autors, a més d’alliberar el codi, han decidit basar el seu model de negoci en l’allotjament d’aquesta eina. Podríem dir que van en la bona direcció, però encara no em arribat a la destinació. Estarem atents a aquest programari.

Article publicat originalment a Josep | Tecnologia responsable


WordPress 3.8, l’actualització més important dels últims temps

La versió 3.8 del CMS més utilitzat del món, és una de les versions més esperades dels últims temps. La interfície d’administració s’ha renovat per complet, i ho ha fet, com no, seguint la moda del “flat design”. Disseny pla, contrastos alts, claredat i simplicitat. Personalment ho trobe tot un encert. Anem a repassar els canvis més destacats. Vos deixe directament els texts editats per WordPress amb les novetats:

Estètica moderna

aestheticsEl tauler nou té un disseny fresc i clar, que abasta la claredat i simplicitat.

Tipografia neta

typographyEl tipus de lletra Open Sans proporciona un text simple i amigable que s’optimitza per a la visualització en pantalles i mòbils. I és de codi obert, com ho és el WordPress.

Contrast refinat

contrastPensem que el disseny elegant no deuria sacrificar mai la facilitat de lectura. Amb un contrast superior i un tipus de lletra més gran i còmode, el disseny nou és fàcil de llegir i agradable per navegar.

El WordPress en qualsevol dispositiu

colorsTothom accedim a Internet de diferents formes. Amb mòbils, tauletes, portàtils, ordinadors — no importa què utilitzeu, el WordPress s’adaptarà i estareu a gust a casa.

Alta definició a alta velocitat

El WordPress és més agut que mai amb icones vectorial noves que s’escalen a la pantalla. Amb la supressió de píxels, les pàgines carreguen molt més ràpid, també.

Gestió refinada del tema

La pantalla de temes nova us permet inspeccionar els temes en un cop d’ull. O voleu mes informació? Feu clic per descobrir-ne més. Aleshores, seieu còmodament i utilitzeu les fletxes de navegació del teclat per veure cadascun dels que teniu.

Una millor experiència amb els ginys

themesArrossega i desa. Barres de desplaçament. La gestió dels ginys pot ser complicada. Amb el nou disseny, hem treballat fins a l’últim detall la pantalla de ginys. Teniu un monitor gran? Les diverses àrees de ginys s’apilen una a l’altra per utilitzar l’espai disponible. Utilitzeu una tauleta? Simplement polseu un giny per afegir-lo.

Twenty Fourteen, un arriscat tema nou de revista

twentyfourteen

Converteix el blog en una revista

Creeu un lloc web amb un bonic estil de revista amb el WordPress i el tema Twenty Fourteen. Trieu una graella o una presentació per mostrar el contingut destacat a la pàgina d’inici. Personalitzeu el lloc web amb tres àrees de ginys o canvieu la disposició amb dues plantilles de pàgina. Amb un disseny cridaner que la nostra marca de simplicitat, el Twenty Fourteen és el nostre tema predeterminat més intrèpid.

Article publicat originalment a Josep | Tecnologia responsableEls meus podcasts preferits

Quan vaig al gimnàs o isc a córrer sempre porte damunt el meu mp3. Però a diferència de la majoria de gent, no porte música sinó podcasts.

Aquests són els meus podcasts preferits ordenats per blocs temàtics.

Tecnologia:

Oci i entreteniment:

Diversos:

  • La Rosa de los Vientos (un programa molt complet sobre misteris, ciència, història,…)
  • Milenio 3 (El veterà programa de l’Íker Jiménez. No necessita més presentacions)
  • Ser consumidor (informació al consumidor. Programa de la Cadena Ser)

Per a escoltar els podcasts a l’ordinador utilitze Google Reader, el que em ve perfecte per a tindre’ls sincronitzats amb el meu Android, on els escolte amb el programa Listen.


TweetDeck

[Puntuació: 9/10]

Si sou dels que utilitzeu a tot hora el Twitter i el Facebook, aquesta és sens dubte la vostra aplicació Android de capçalera. Des de Tweetdeck podreu gestionar els vostres comptes d’aquestes xarxes socials d’una manera molt intuïtiva i pràctica. A banda de la versió per a Android, Tweetdeck també compta amb una versió d’escriptori i una versió molt recomanable per a Google Chrome (a més a més de versions per iPhone i iPad).

L’única pega que li he trobat és que consumeix molts recursos, amb la qual cosa si anem curts de RAM ho notarem, sobretot al tornar a l’escriptori.

Ací teniu un vídeo amb el programa en funcionament.

Via | Android Market.


ColorNote

[Puntuació: 8/10]

ColorNote

Colornote és una aplicació per a Android que he descobert fa ben poc. Combina la capacitat d’un bloc de notes, amb la típica aplicació per fer llistes (com la llista de la compra) i els avisadors d’esdeveniments. Tot això amb una interfície molt ben presentada que inclou útils widgets per a l’escriptori.

Preu: gratis.

captura


BeyondPod

[Puntuació: 6/10]

Beyondpod és un gestor de podcast és el millor que he provat tot i que comencen a haver d’altres gratuïts com ara el Listen de Google. La diferència principal és que el Listen només et deixa subscriure’t als podcast indexats en el propi sistema. Beyondpod també té l’avantatge de que se sincronitza amb el nostre Google Reader i així ens manté al dia dels capítols que hem escoltat i els que no. És un dels pocs programes (junt al Copilot Live) que tinc de pagament. Crec que la relació qualitat-preu paga la pena.

Preu: $6.99 (unlock key); Gratis (versió de prova).


BatteryLife

[Puntuació: 6/10]

BatteryLife és un senzill widget que ens dona informació acurada de la quantitat de bateria que ens queda i opcionalment també sobre la temperatura. És configurable i agradable a la vista. Recomanable.

batterylife

Preu: gratis


APNdroid

[Puntuació: 7/10]

Aplicació supersenzilla però també supernecessària. Afegeix un widget a l’escriptori per activar/desactivar el trànsit de dades d’internet mòbil (APN). Imprescindible, deuria d’estar per defecte.

apndroid

Preu: gratis


Copilot Live

[Puntuació: 8/10]

Aquesta és una de les poques aplicacions de pagament que tinc i això és perquè no hi ha cap navegador GPS decent entre els gratuïts. Dit això he he dir que en relació qualitat-preu sens dubte el Copilot Live s’emporta la palma. Gran qualitat gràfica, d’informació i de navegació i a més a més està traduït (parcialment) al català. També té tres veus en català però encara no he aconseguit descarregar-me-les enlloc.

Copilot Live

Preu: UK£23.47