Category: Llengua

E pur si muove!

Aquestes cèlebres paraules, que hom atribueix a Galileo Galilei, quan aquest va ser jutjat per la Inquisició per la seua obstinació a l’evidència científica front a les decisions arbitràries del poder fàctic (en aquella època l’Esglèsia), són tot un símbol de la resistència científica als dogmes violents.

“I tanmateix es mou!”

No m’agrada seguir-li el joc a la moderna “Inquisició pepera”, però per evitar allò de qui calla atorga, vull dir la meua al respecte de la publicació del Diccionari Normatiu del valencià i la ingerència del PP a la definició que fa de valencià aquest diccionari que ha costat 12 anys de treball.

Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d’Andorra, la franja oriental d’Aragó i la ciutat sarda de l’Alguer, llocs on rep el nom de català.

Com a valencià que estima i usa amb dignitat la seua llengua, sempre estaré al costat dels qui l’estudien, la normativitzen i ajuden a la seua conservació, front als dogmàtics que van per la vida dient “aquí se habla valenciano“.

Ja poden alçar-se en còlera i bramar que la Terra és el centre de l’Univers, perquè malgrat tot, es mou.


Carta de protesta a ‘El Corte Inglés’

Aquesta és la carta que he enviat al departament d’atenció al client de El Corte Inglés (clientes@elcorteingles.es), a ran de que la multinacional espanyola retolara els llibres en valencià com a “lengua autonómica” i “otras lenguas“. Vos recomane fer el mateix.

Bon dia.

Ja fa molts anys que sóc client de la sua empresa i de la seua targeta de crèdit.

Vos escric per comunicar-vos la meua decisió de deixar de ser-ho fins que rectifiquen la seua actitud envers la meua llengua al seus centres.

L’oferta de llibres en valencià als centres de València, Castelló i Alacant ha sigut sempre insuficient, al meu parer. Però entenc que respon a criteris exclusivament comercials i si no tenen suficient demanda, entenc que reduïsquen l’oferta (encara que també es podria pegar la volta a eixe argument, dient que no hi ha demanda perquè no hi ha oferta).

Però el que m’ha indignat de manera majúscula ha estat vore retolat a les seues prestatgeries els llibres en valencià com a “lengua autonómica” o “otras lenguas”. Deurien de saber que el valencià és la llengua pròpia (i oficial) de gran part dels seus clients i retolar-la com si es tractara d’una llengua estrangera o una anomalia residual, és insultant i indignant.

Espere que entenguen la meua decisió i que entenguen també que recomanaré al meus familiars i amics que facen el mateix fins que vostés rectifiquen aquesta situació.


Més eines digitals per millorar el nostre català

Després d’aquella primera recomanació, continue presentant-vos eines digitals per millorar el nostre català.

Eines 2.0

Eines 1.0

Salut, i que disfruteu del bon català.


Defensar TV3 és defensar la dignitat dels valencians

Que impedisquen l’emissió d’un mitjà de comunicació sempre és una acció feixista, condemnable i deplorable. Que els responsables de governar, suposadament en favor del poble valencià, siguen els responsables del tancament de les emissions de l’única cadena de televisió que emetia íntegrament en la nostra llengua, és l’acte més coherent que pot cometre algú que vol acabar amb la identitat i la dignitat del poble valencià.

El dijous, 17 de febrer de 2011, els valencians vàrem perdre alguna cosa més que un canal de televisió. I la prova d’això és la forta reacció de la societat valenciana en particular i la catalana en general. Des de Twitter es va fer palesa la indignació que s’estenia a tot arreu del territori. Fins al punt que es va dibuixar un nítid mapa de tot el domini lingüístic amb l’etiqueta #sensesenyal.


Aquesta etiqueta es va convertir ràpidament en Trend Topic a tot l’estat espanyol. Des de llavors les mobilitzacions i concentracions s’han anat convocant a tot arreu del territori i és que la gent ha dit PROU! Fins ací hem arribat. Prou de censura, prou d’atacar la llengua, prou de riure’s de nosaltres a la nostra pròpia casa. Ja n’hi ha prou. La més important és la convocada per a esta vesprada a la Plaça de la Mare de Déu, a la ciutat de València.

No és casualitat que tots els sistemes autocràtics tinguen com a objectiu primordial el control dels mitjans de comunicació. No es casualitat que el PP controle Canal 9 i haja tallat la senyal de TV3. I tot això em fa pensar que el sistema actual de democràcia representativa, no fa més que afavorir la perpetuïtat en el poder dels partits hegemònics, els nacionalistes espanyols (PP i PSOE). Qualsevol altra opció és amagada, silenciada, repudiada, infamada i en ocasions, criminalitzada. Patim des de fa temps una manca de qualitat democràtica. I no ens equivoquem, la democràcia és o no és, no s’hi valen mitges tintes. I al País Valencià no en tenim de democràcia a l’ús.


Recursos 2.0 per millorar el nostre català

Hui vull recomanar un parell d’eines 2.0 que ens permetran millorar el nostre català, resoldre els típics dubtes recurrents i que de vegades no ens atrevim a preguntar.

El primer és el blog Un Bocí de Llengua. Es tracta d’un blog que pertany al Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL). Allí trobareu articles que es publiquen periòdicament en forma de nanolliçons i recursos interessants sobre llengua catalana. I si sou dels clàssics que preferiu el paper, també publiquen una recopilació d’aquestes nanolliçons/aclariments en format pdf.

Seguint amb les eines 2.0, també vull recomanar el Twitter @Catala_Correcte, de qui desconec l’autoria, i que en essència té la mateixa filosofia que el blog que vos he explicat més amunt.

I encara que no es tracta, en sentit estricte, d’una eina 2.0, també vull recordar l’existència del butlletí InfoMigjorn que podeu rebre gratuïtament a la vostra adreça electrònica amb tot un seguit d’articles d’actualitat sobre la llengua catalana.

Editat 20/02/2011: Edite per afegir un blog: El Refranyer català/castellà. Indispensable per conèixer els equivalents de certs refranys que sempre ens surten en castellà.


El catanyol de TV3

Molt divertits i alhora instructius els vídeos de La Nostra Televisió. Com ja es costum, han fet una recopilació de les errades lingüístiques de TV3. Com a valencià només em ve al cap que per a parlar mal el català hi ha que parlar-lo, per això a canal 9 no fan eixes errades que veureu al vídeo.

La Nostra Televisió també està present a Facebook.


Projecte de restitució tipogràfica de la Ela geminada

Com a mínim resulta curiós el projecte que duen a terme un grup de professionals de la llengua, per tal de que no es perda la Ela geminada, i per a que aquesta s’escriga correctament.

Per això proposen, entre altre coses, al consorci unicode que incloga la grafia l·l com un sol caràcter amb el seu propi codi (ara per ara, eixa consideració la té la grafia “l·”), i que aquesta s’incloga als teclats d’ordinador catalans, per evitar que s’haja de polsar tres tecles per poder escriure-la.

Per a més informació: http://www.l·l.cat


Amb el català no s'hi juga! Doncs, fem que sí!

Sony ha posat a sobre la taula la possibilitat d’introduir el català en els sues videojocs si hi ha prou demanda. Fem visible aquesta demanda fent costat a la iniciativa del portal de videojocs en català vadejocs, on es demana la introducció del català no només als jocs si no també al sistema operatiu de la PS3 i la PSP.

Reproduïsc les instruccions que proposen en vadejocs per participar en la camapanya:

  • Premeu el botó que representa el vot positiu (una fletxa verda que senyala amunt)
  • És important deixar un comentari, sempre pot ajudar veure que la gent realment no vota per inèrcia.

Els usuaris que ja hi estigueu registrats, només cal que es boteu els primers dos passos i continueu.

Podeu enganxar també este botó al vostre blog utilitzant el codi que hi ha més abaix.

Amb el català no s’hi juga. Fem que això canvie.

<a href="http://www.vadejocs.cat/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=3195&catid=20&Itemid=4">
<img src="https://www.vadejocs.cat/portal/images/stories/imatgesnoticies/PS3catala.jpg" alt="PS3 en català"/></a>Campanya televisiva ILP “Televisió sense fronteres”

Des de la Plataforma per a la Iniciativa Legislativa Popular per una “Televisió sense Fronteres” ens informen:

Des del dissabte 21 de novembre Joel Joan, Xavier Mariscal i Pichi Alonso entren a la llar de milers de catalans a través de TV3 i Catalunya Ràdio, per demanar-los la seua signatura perquè no tallen les emissions de TV3 al País Valencià.

El vídeo de la campanya després del salt.


Una de faltes: Palau de la Música de València

(Publicat al setmanari El Temps, número 1329)

Palau-Musica
Feu click per voure-la més gran

Ja feia temps que no penjava al blog una de faltes d’ortografia. Una vegada més es tracta d’una pàgina web oficial, la del Palau de la Música (Ajuntament de València).

La versió de la web escrita en la llengua de Cervantes segurament està perfecta. Fer faltes d’ortografia en castellà és motiu de posar-se cara la paret amb els braços en creu i suportant el pes d’un volum de la Larousse en cada mà.

En canvi una pàgina qualsevol de la versió valenciana conté fins a 6 errors (ortogràfics i/o gramaticals) i ací no passa res. (El que més m’agrada és el de “Concierts”, em recorda al “Bocadill de Jamó i Ques”).

El cas del Palau de la Música de València és especialment flagrant. Si voleu riure-vos una estona aneu al Palau i agafeu el programa de l’obra de torn en valencià. Estan tots fets en castellà i traduïts automàticament (Internostrum, Google Translate o Salt), amb la qual cosa estan farcits d’errors i traduccions absurdes.

I mentrestant van tancant les Oficines Lingüístiques, que ja es veu que no els hi calen per maltractar la llengua.

Feu també una ullada al missatge institucional. En dos paraules im-pressionant.


El català viu: Butlletí Migjorn

Aprofite el meu blog per recomanar encaridament a tots aquells interessats amb el tema lingüístic que facen una ullada al Butlletí Migjorn. Si vos doneu d’alta ací, rebreu al vostre correu electrònic, recopilacions diàries fetes i enviades per Eugeni S. Reig, d’articles interessantíssims sobre la nostra llengua.